Managerul Spitalului de Boli Infecţioase `Victor Babeş” din Timişoara, medicul Cristian Oancea, a atras atenţia asupra pericolului BPOC (Boală Pulmonară Obstructivă Cronică), o boală care afectează în principal persoanele fumătoare. Potrivit medicului, în România s-au internat 43.000 de pacienţi cu BPOC în ultimul an, iar aceştia pot deceda în 2-3 ani din cauza bolii.
BPOC este o boală în care 70% din cauze sunt legate de fumat, iar restul de 30% sunt datorate factorilor de mediu toxici. Printre simptomele BPOC se numără setea de aer, tusea tabacică şi oboseala.
BPOC este a treia cauză de mortalitate la nivel mondial, cu aproximativ 400 de milioane de pacienţi diagnosticaţi. Pentru a atrage atenţia asupra bolii, în Bucureşti a avut loc o caravană în care oamenii, în special fumătorii, au putut să-şi măsoare nivelul de nicotină.
Eugenia Bratu, medic primar la Institutul Naţional de Sănătate Publică, a subliniat că renunţarea la fumat până la vârsta de 25 de ani reduce semnificativ riscul de a deveni fumător. De asemenea, a menţionat că există un consum îngrijorător de tutun printre tineri, cu jumătate dintre tinerii de liceu fumând cel puţin o dată în viaţa lor. Fumătorii au un risc de 20 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar în comparaţie cu nefumătorii.