Interesul pentru proprietățile rezidențiale de închiriat a crescut în 2023, în timp ce numărul locuințelor disponibile s-a redus cu 18%. Chiriile au crescut ca rezultat al acestei situații. Prețurile apartamentelor sunt ușor mai scăzute la nivel național față de anul trecut.
Imobiliare.ro Finance a realizat o analiză detaliată pentru fiecare centru regional, luând în considerare prețurile medii și chiria medie pentru un apartament cu 2 camere și o suprafață de 50 mp. Analiza a luat în calcul și o dobândă de 5,9% pentru un credit de 30 de ani, rambursat în 18 ani, precum și o apreciere a valorii proprietății de 3,17% pe an și o majorare anuală a chiriei de 3% din valoarea proprietății.
Potrivit directorului general al Imobiliare.ro Finance, Dan Niculae, achizițiile imobiliare sunt încă accesibile față de anul anterior, iar prețurile arată perspective de creștere. Dobânzile sunt relativ stabile, cu perspective bune pentru anul 2024.
Analiza arată că în București este mai avantajos să cumperi un apartament decât să-l închiriezi, dacă intenționezi să locuiești cel puțin 1,9 ani în aceeași locuință. În Constanța și Iași, situația este similară, iar diferența între rată și chirie este de 69 euro, respectiv 65 euro pe lună. În Brașov, perioada minimă de locuire pentru ca achiziția să devină mai avantajoasă este de 2 ani, iar economia lunară este de 54 euro. În Timișoara, avantajul net al achiziției față de închiriere depășește ușor 83.000 euro, iar în Cluj-Napoca, acesta se apropie de 123.800 euro.
Aceste calcule se bazează pe un scenariu în care se ia în considerare un apartament cu 2 camere și o suprafață utilă de 50 mp. Durata medie de rambursare a unui credit ipotecar este de 18 ani în România.