Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, își exprimă optimismul pentru viitorul pieței cerealelor în contextul în care anii precedenți au fost marcați de provocări majore, în special din cauza conflictului din Ucraina. Pentru 2024-2025, Muscă speră la o redresare a pieței cerealelor păioase și a porumbului, considerând că agribusiness-ul ar putea evita crizele severe care au afectat sectorul în ultimii ani.
Într-un context agricol internațional complicat, Muscă evidențiază situația de pe piața europeană, unde Franța și Germania înregistrează scăderi semnificative în producția de cereale. „Franța și Germania au fiecare un deficit de 10 milioane de tone, iar Cehia se confruntă, de asemenea, cu o scădere considerabilă a producției de cereale”, a menționat fermierul din Curtici. Pe de altă parte, Ucraina, afectată de conflictul armat, a raportat scăderi de 30-40% în producția de grâu și porumb.
Cu toate acestea, Muscă rămâne optimist cu privire la perspectivele pe piața cerealelor. „Anul acesta sper să nu ne mai omoare Ucraina!”, a declarat el, referindu-se la impactul situației din Ucraina asupra pieței globale a cerealelor. De asemenea, el a subliniat faptul că mulți producători au ales să vândă grâul direct din teren, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor, întrucât oferta pe piață va fi mai redusă.
Fermierul din Curtici se numără printre cei care au decis să nu-și vândă recolta imediat. În 2023, Muscă a obținut o recoltă remarcabilă, cu o producție de peste 9.300 de kilograme de grâu pe hectar.