Intră în contact cu noi

Local

După anunțul DNA, Dominic Fritz cere demisiile de onoare ale directorului STPT și deputatului PNL Șandru

Scris acum

pe

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a avut o primă reacție după ce DNA a anunțat că a început urmărirea penală împotriva directorului STPT și a deputatului Cosmin Șandru. Edilul-șef le cere demisiile de onoare din fruntea societății de transport și din Parlamentul României.

Le cer domnilor Cosmin Șandru, deputat PNL de Timiș și Nicolae Bitea, directorul STPT, demisiile de onoare din Parlament și de la conducerea companiei timișorene de transport public. Au apărut informații că DNA a început urmărirea penală împotriva celor doi politicieni locali, membri ai PNL, care au fost înregistrați oferind funcții în deconcentratele din Timișoara și Timiș contra voturi împotriva moțiunii de cenzură”, a transmis Fritz, pe Facebook.

Primarul Timișoarei îi cere, totodată, președintelui PNL Timiș, Alin Nica, să spună public „dacă avea cunoștință de tranzacționarea de funcții din deconcentrate contra voturi”.

„Este inacceptabil ca Timișoara să fie asociată cu fenomenul de corupție politică din cauza acțiunilor în care sunt implicați cei doi membri ai PNL. Dar realitatea este că, în spatele ușilor închise, așa au funcționat administrațiile orașului în ultimii 30 de ani, pe baza acestui tip de tranzactionalism pe care am început să-l stârpim în Primăria Timișoara.

Cer PNL Timiș să se delimiteze clar și public de astfel de practici și să nu atragă asupra Timișoarei această nedorită reputație, că aici se vând funcții și voturi. Autosuspendarea dlui Șandru este insuficientă, este necesară o asumare politică”, a mai anunțat edilul-șef.

Dominic Fritz spune că a cerut Consiliului de Administrație al STPT să verifice „dacă au fost tranzacționate posturi în societatea timișoreană de transport”.

„Nici primarul și nici consiliul de administrație nu au dreptul, potrivit legilor României, să demită un director de companie publică locală pentru activități care nu au legătură cu compania. De aceea este necesară o verificare în cadrul STPT pentru a afla dacă, în această companie publică locală, s-au oferit poziții contra altor beneficii politice”, a conchis Fritz.

Local

Exercițiu! Cod ROȘU de inundații pe râul Caraș!

În urma unor avertizări meteorologice „cod portocaliu” de ploi abundente, hidrologii emit o avertizare hidrologica cu grad de risc crescut, „cod roșu” de inundații, estimându-se depășirea cotelor de pericol în zona localității Vrani.

Scris acum

pe

De

Pe linia gestionării situațiilor de urgență generate de inundații în zona de frontieră, timp de două zile, un exercițiu de cooperare transfrontalieră România-Serbia, se va desfășura pe raza localității Vrani.

Depășiri ale cotelor de pericol în zona localității Vrani! În urma unor avertizări meteorologice „cod portocaliu” de ploi abundente, hidrologii emit o avertizare hidrologica cu grad de risc crescut, „cod roșu” de inundații, estimându-se depășirea cotelor de pericol în zona localității Vrani. La nivelul comunei, în urma avertizărilor meteorologilor, se va întruni Comitetul Local pentru Situații de Urgență și se activează Centrul Operativ cu activitate temporară în urma cărora se vor lua o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor din zona afectată. După ce se va stabili necesitatea evacuării unor gospodării, se va emite dispoziție și se va solicita sprijinul autorităților județene privind amenajarea unui spațiu pentru relocarea sinistraților. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se va întruni în ședință extraordinară și se vor stabili măsuri privind protecția persoanelor cât și organizarea intervenției în zona afectată de inundații prin amenajarea unei baze de operații în zona localității Vrani dar și prin amenajarea și dotarea Căminului Cultural din Vrani, pentru primirea sinistraților.

Totuși (și din fericire), rândurile de mai sus sunt doar părți ale unui scenariu al specialiștilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Managementul Situațiilor de Urgență ADIVEST, scenariu care va fi transpus astăzi și mâine (9 și 10 noiembrie 2021), în cadrul unui exercițiu de cooperare transfrontalieră, în zona Morii Vrani, în apropierea frontierei cu Serbia.

Exercițiul se va desfășura în cadrul proiectului „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat”, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia și implementat de către Consiliul Județean Caraș-Severin, lider de proiect, în parteneriat cu Primăria Orașului Vârșeț, ADIVEST și inspectoratele pentru situații de urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin și „Banat” al județului Timiș.

Continuă să citești

Diverse

O aplicație care identifică știrile false, realizată de elevi din Timișoara, premiată la nivel european

Vlad Pintea, Iulian Rotaru și Ioana Satmari, elevi în clasa a XI-a, specializarea Matematică-Informatică, la Colegiul Național „C.D. Loga”, coordonați de profesoara Renata Boar, s-au clasat pe locul al doilea în finala unui concurs european.

Scris acum

pe

De

Un premiu important a fost obținut de trei elevi din Timișoara.

Vlad Pintea, Iulian Rotaru și Ioana Satmari, elevi în clasa a XI-a, specializarea Matematică-Informatică, la Colegiul Național „C.D. Loga”, coordonați de profesoara Renata Boar, s-au clasat pe locul al doilea în finala unui concurs european.

Este vorba de „EU Code Week Hackathons Final”, competiție care s-a desfășurat ieri online. Cei trei elevi din Timișoara au realizat o aplicație care combate știrile false.

Echipele finaliste au fost formate din liceeni din Grecia, Letonia, Romania, Slovenia, Irlanda și Italia. Elevii, în număr de trei (clasa a XI-a) au realizat o aplicație pentru identificarea știrilor false, dar și a paginilor de Internet ce conțin viruși. Echipa câștigătoare a locului I este din Slovenia. Felicitări”, a transmis Inspectoratul Școlar Timiș.

Continuă să citești

Administratie

Bătaie de joc față de timișoreni! Primăria nu a terminat lucrările la conducte!

Scris acum

pe

De

colterm
Mii de timișoreni vor sta în frig până la finalul lunii octombrie, pentru că lucrările de înlocuire a conductelor cu fonduri europene nu sunt gata. La Liceul Grigore Moisil, prima școală care s-a închis din cauza frigului din clase, se furnizează căldură din 15 octombrie, dar în alte zone se va lucra până la finalul acestei luni, deși lucrările ar fi trebuit să fie gata vineri. Primăria Timișoara continuă bătaia de joc față de timișoreni.
Primăria Timișoara încă nu a finalizat lucrările de retehnologizare, astfel că unele conducte nu pot fi conectate încă. Este prima dată când Colterm anunță un grafic al șantierelor, deși proiectul este implementat de primărie.

Societatea de termoficare a început de luni să furnizeze căldură (probele la cald – n.r.), dar timișorenii sunt tot cu caloriferele dezmorțite, pentru că se livrează agent termic la parametri reduși, până vineri, în funcție de temperaturile exterioare. Colterm anunța că 11 puncte termice din oraș sunt încă afectate de șantierul primăriei pentru retehnologizare, astfel că la acestea nu se poate deschide robinetul. Este vorba despre PT Păltiniș, PT 7C, PT 21, PT 6, PT 63, PT 41, PT 45A, PT 45, PT 84, PT 98, PT 86.

„Asigurăm clienții afectați de această situație că lucrările vor fi finalizate până vineri, 15 octombrie, astfel încât furnizarea încălzirii să fie posibilă și la aceste puncte termice”, anunțau, săptămâna trecută, reprezentanții Colterm.

Marți seară s-a aflat că Liceul Grigore Moisil își închide porțile și că trece în online, din cauza frigului din clase, iar miercuri alte trei școli din Timișoara ceruseră același lucru. De vină sunt aceleași șantiere deschise de primărie pentru retehnologizarea Colterm.

„Săptămâna asta, până la finalul săptămânii viitoare”

Viceprimarul Ruben Lațcău spunea, într-o declarație de presă făcută miercuri la primărie, că firmele nu au putut lucra decât patru-cinci luni și că s-au angajat că termină lucrările în octombrie.

„Toate aceste lucrări vor fi închise în această săptămână. Vorbim de blindajul final prin care rețeaua va fi conectată la rețeaua centrală a Colterm și în același timp despre izolare și despre conectarea finală a tuturor consumatorilor. Deci, săptămâna asta, până la finalul săptămânii viitoare, toate aceste puncte termice vor fi funcționale și vor funcționa. (…) Constructorul și-a luat angajamentul ca până luni să fie căldură în școli, dar dacă apare o avarie sau o problemă, nu pot garanta nimic”, explica Ruben Lațcău miercuri.

În aceeași zi, viceprimarul scria pe Facebook că din cei 9 km de rețea primară și 20 de km de rețea secundară au fost cuplați 12 km.

„Căldura a venit sau va veni în toate punctele care sunt racordate la Colterm. Deci vor fi încălzite toate casele, blocurile, școlile și instituțiile, la care se adaugă și primăria, în cursul zilei de azi. Patru școli sunt însă afectate de întârzieri la lucrările de retehnologizare: Liceul de Arte, Generală 16, Liceul Grigore Moisil și Generală 22. Conform constructorului, ultimele lucrări vor fi finalizate la începutul săptămânii viitoare”, adăuga Ruben Lațcău pe rețeaua de socializare.

E clar doar pentru câteva zone

Pentru că nu s-a stabilit în ce săptămână sunt gata totuși lucrările, Colterm vine acum, chiar în ziua în care ar fi trebuit să înceapă probele la cald în zonele cu probleme, cu vești proaste pentru timișorenii care încă stau în frig.

„Începând de azi, vineri, 15 octombrie, pe măsură ce lucrările se finalizează, începem furnizarea agentului termic de încălzire, etapizat, la toate punctele termice”, transmit reprezentanții societății de termoficare.

Astfel, Colterm deschide robinetul după cum urmează:

Vineri, 15 octombrie:

  • PT Păltiniș – Liceul Grigore Moisil, str. Sorin Titel (nr. 8), str. George Dragomir (nr. 10) și str. Ghirlandei (parțial);
    PT 21 – str. București (nr. 32, 36 și 38), Take Ionescu (nr. 45), str. Titan și str. Tapia;

Sâmbătă, 16 octombrie:

  • PT Păltiniș – str. Sorin Titel (nr. 16), str. Ghirlandei (nr. 1 A și 6);

Marți, 19 octombrie:

  • PT 7C – str. C. D. Loga (nr. 19, 21, 23, 24, 24A, 25, 26, 28, 29, 30), str. Gheorghe Andrașiu (nr. 4), str. Academician Alexandru Borza (nr. 4);

Joi, 21 octombrie:

  • PT 21 – Școala Gen. Nr. 16; str. București (nr. 15A și 19); str. Martir Miroslav Teodor (nr. 7, 14);

Sâmbătă, 30 octombrie:

  • PT 21 – str. Aurel Popovici (nr. 2), str. București (nr. 2, 2A), str. Take Ionescu (8, 10, 12, 18, 22, 24, 27, 29, 33, 35, 39, 43, 47).

Din cele 11 puncte termice, Colterm ne anunță că doar trei se deschid până sâmbătă, 30 octombrie. Despre celelalte zone afectate și miile de timișoreni care în continuare nu vor avea căldură, nicio vorbă. Am aflat totuși că la unele s-a dat drumul, iar trei dintre ele – PT 45, 63 și 98 – vor funcționa abia tot la sfârșitul acestei luni.

Se dă vina pe vremea rea

Potrivit Colterm, la punctele termice 10A și 10B din zona Traian se fac lucrări fără să fie afectată furnizarea căldurii, iar cuplarea la noua rețea se va face atunci când o vor permite temperaturile exterioare.

„De asemenea, urmează să efectuăm lucrări la Liceele Ion Vidu și Liceul de Arte, pentru depistarea și remedierea problemelor la instalațiile interioare astfel încât, de săptămâna viitoare, să putem furniza căldură în parametri”, mai informează Colterm.

Vă reamintim, lucrările fac parte din proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană, Etapa II”.

Reprezentanții societății de termoficare mai spun că „având în vedere condițiile meteo din ultimele zile, firmele care execută lucrările au fost nevoite să decaleze termenele estimate inițial, fapt ce a dus Colterm în imposibilitatea de a furniza căldură la mai multe puncte termice din municipiu”.

Șantierul pentru retehnologizare este gestionat de Primăria Timișoara, însă reprezentanții municipalității nu s-au sinchisit să le comunice timișorenilor când vor avea căldură. De lucrări se ocupă firmele SC Energomontaj SRL (lider de asociere) cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu pentru Lotul 1 – rețele primare și Elsaco Electronic SRL (lider de asociere), cu Energomontaj și Construcții Erbașu pentru Lotul 2 – rețele secundare. Șantierele au fost deschise încă din această primăvară, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2023.

Continuă să citești

Alte stiri

Cele mai citite