26 de percheziții domiciliare au loc în această dimineață în cadrul unei operațiuni îndreptate împotriva unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni informatice și evaziune fiscală. Persoane și locații din județele Caraș-Severin, Timiș și București au fost vizate într-o cauză penală care implică constituirea unui grup infracțional organizat specializat în fraudarea aparatelor de jocuri de noroc.
„La data de 12 decembrie 2023, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin, pun în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Caraș- Severin, Timiș și în municipiul București, precum și 26 de mandate de aducere, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, accesul ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, fraudă informatică şi evaziune fiscal”, precizează Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.
În perioada septembrie 2019 – decembrie 2023, 26 de persoane din județele Caraș-Severin și Timiș, administratorii și angajații a două societăți comerciale din județul Timiș, precum și alte persoane, ar fi format un grup infracțional organizat cu scopul de a obține sume mari de bani prin fraudarea aparatelor de jocuri de noroc de tip slot machine din mai multe locații din Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara.
Membrii grupului infracțional ar fi intervenit asupra contoarelor aparatelor de joc cu ajutorul dispozitivelor și programelor informatice, crescând artificial câștigurile care trebuiau acordate jucătorilor. De asemenea, ar fi modificat parametrii de acordare a Jackpot-ului și a procentajului de câștig, obținând în mod fraudulos Jackpot-urile mari.
Grupul era organizat pe trei niveluri distincte. Primul nivel era format din patru lideri cu funcții de conducere în cele două firme din județul Timiș. Al doilea nivel era format din angajații firmelor care, la comanda liderilor, interveneau asupra aparatelor de jocuri de noroc prin utilizarea cheilor speciale, dispozitivelor și altor accesorii. Ultimul nivel era format din persoane care aveau calitatea de administratori în locațiile în care erau instalate aparatele de jocuri de noroc puse la dispoziție de liderii grupului, în baza unor contracte de participațiune/închiriere.
Membrii grupului erau anunțați despre încasările mari la aparatele din sălile administrate, urmând să acționeze cu dispozitive pentru a frauda aparatelor de jocuri de noroc de tip slot machine. Câștigurile obținute din activitatea infracțională erau împărțite în interiorul grupului.
Operațiunea a fost realizată cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din Poliția Română, Biroului Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Structura Centrală, I.G.P.R. – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad și Mehedinți, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și specialiștilor din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara.