În județul Caraș-Severin, virozele respiratorii reprezintă una dintre cele mai comune patologii cu transmitere interumană. Direcția de Sănătate Publică a informat că în sezonul gripal 2023-2024 se va asista la evoluția în paralel a pandemiei de COVID-19 și a cazurilor de gripă, iar severitatea infecțiilor respiratorii acute poate crește. Diagnosticarea, monitorizarea și tratarea acestor infecții sunt esențiale pentru vindecare și recuperare.
În ceea ce privește cazurile de COVID-19, în 2023 s-a înregistrat un regres față de anii precedenți. Vârful îmbolnăvirilor a fost în septembrie, iar numărul de vaccinări a scăzut în aceeași perioadă.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, modalitatea de vaccinare antigripală a fost modificată pentru sezonul gripal 2023-2024, astfel că distribuirea vaccinului antigripal nu se mai efectuează prin DSP, ci prin intermediul medicilor de familie, cu eliberare de rețetă compensată 100% pentru grupele de populație cu risc de a dezvolta complicații datorate gripei și compensare de 50% pentru restul grupelor de populație care doresc să își administreze vaccinul antigripal. Vaccinarea antigripală pentru sezonul 2023-2024 a demarat la începutul lunii octombrie și este în plină desfășurare, până în la ora actuală fiind administrate un număr de 9759 doze.
Deși până în prezent în Caraș-Severin nu a fost confirmat nici un caz de gripă, prefectul județului, Ioan Dragomir, a solicitat DSP să intensifice campania de informare și mediatizare a vaccinării anti-gripale, aceasta fiind cea mai eficientă metodă pentru prevenirea îmbolnăvirii și, în caz de îmbolnăvire, pentru reducerea severității și duratei bolii.
În ceea ce privește evoluția virozelor sezoniere, în luna noiembrie au fost înregistrate 1247 de cazuri și 191 pneumonii, însă există posbilitatea ca numărul acestora să crească în primele luni ale anului 2024, având în vedere că vârful virozelor a fost în ianuarie 2023, iar cel al pneumoniilor în februarie.
Totodată, având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. În județul Caraș-Severin se înregistrează în acest moment două cazuri de rujeolă, ambele în municipiul Caransebeș.