Librăria Cărturești și-a redeschis ușile în Palatul Emmer de pe strada Mercy, acolo unde a fost inaugurată pentru prima dată în anul 2005. Situată în inima orașului, în zona Pieței Unirii, librăria este una dintre cele mai vechi librării Cărturești, fiind un reper pentru comunitatea locală și nu numai, încă de la deschidere.
Închisă în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, au trecut aproape patru ani până la redeschidere. Între timp, Palatul Emmer a fost frumos restaurat, iar interiorul a fost complet reamenajat.
Isabela Crețan de la Cărturești a declarat: „Am închis în timpul pandemiei, când toate librăriile Cărturești au fost închise. Ulterior am intrat într-un proces de renovare care a inclus restaurarea fațadei și reamenajarea completă a interiorului. Focusul nostru acum se îndreaptă către zona de artă, oferind albume de artă care nu se găsesc în celelalte magazine.”
În spațiul de la etaj, Cărturești Mercy va găzdui o ceainărie, oferind cafea, vin și bere marca „Hamei x condei”, disponibilă în stoc limitat. Redeschiderea a inclus un tur ghidat despre viața literară a orașului, precum și un concert susținut de Makunouchi Bento.
“Am vrut să aduc un omagiu librăriei Moravecz, unde acum este un outlet, dar care a fost unul dintre cele mai mari librării din perioada interbelică din România. În Timișoara a fost mereu un cult al cititutlui, aici a fost și biblioteca Klapka, prima bibliotecă publică din imperiu. La 1900, populația Timișoarei era în proporție de 98 la sută alfabetizată. Asta spune ceva. Am mai vorbit despre cluburile de lectură, în toate limbile, despre prima revistă, tipăritură, de pe teritoriul actual al României. În perioada interbelică au fost peste 30 de ziare. Era o nevoie reală de citit. În perioada comunistă erau foarte multe librării. Librăria Noastră, Școlarul, Eminescu, Coșbuc, Sadoveanu. Iată că și acum, în centrul Timișoarei, pe o rază de 500 metri, avem două librării Cărturești, Ezotera, Cartea de nisip, La doua bufnițe, librăria germană. A mai fost și Humanitas, dar s-a închis. Au mai fost și două librării pentru copii, dar nu au mers”, a transmis cu acest prilej scriitoarea Adriana Babeți.
Palatul Emmer, construit în 1908 după planurile arhitectului László Székely, a fost renovat și readus la viață. Cu un stil arhitectural eclectic și Art Nouveau, clădirea a fost gândită inițial cu spații comerciale la parter, trăsătură păstrată și în prezent. Ferenz Emmer, negustor de pălării și arme, a obținut autorizația de construire pentru un palat cu opt apartamente, 30 de camere, două spații comerciale și două depozite, o construcție ce a rămas un punct de referință în istoria locală.