Începând cu 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea acces la servicii de tip preventiv și la cele de diagnostic precoce pentru afecțiunile oncologice. Anunțul a fost făcut joi de către Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Această măsură vine în sprijinul pacienților care nu beneficiază de asigurare medicală și are ca scop facilitarea accesului acestora la servicii de sănătate esențiale.
Potrivit declarațiilor președintelui CNAS, Valeria Herdea, această schimbare va permite persoanelor neasigurate să beneficieze de consultații preventive și de investigații pentru depistarea timpurie a afecțiunilor oncologice. Prin oferirea acestor servicii esențiale, se urmărește reducerea impactului negativ al bolilor grave asupra populației și creșterea șanselor de tratare și vindecare.
Valeria Herdea a subliniat importanța prevenirii și diagnosticării timpurii a cancerului, deoarece aceste aspecte pot face diferența în evoluția și prognosticul pacienților. „Avem Planul Naţional de Cancer, în cadrul acestui plan s-au introdus servicii şi pentru neasiguraţi, ceea ce este un mare fapt faţă de alte ţări. Prin introducerea în acest plan naţional de cancer a acestui segment de populaţie, cel neasigurat, înseamnă că dânşii au acces la servicii de prevenţie – asta înseamnă că depistez precoce -, la servicii de diagnostic şi pot să acceseze şi planul de tratament”.
Începând cu data de 1 iulie 2024, pacienții neasigurați vor putea beneficia de servicii de screening și diagnosticare precoce pentru cancer, ceea ce reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii accesului la îngrijirea sănătății. Această măsură vine să completeze eforturile existente de combatere a bolilor grave și de promovare a unei vieți sănătoase în rândul populației.
„În Programul Naţional de Cancer există multe lucruri care intră acum, de la 1 iulie. Deci persoanele neasigurate, începând cu 1 iulie, vor avea acces la servicii de prevenţie, diagnostic şi tratament în cadrul Planului Naţional de Cancer, plată care va veni de la bugetul de stat. Se va deconta de la bugetul de stat în funcţie de câţi oameni se vor prezenta şi la câţi oameni se vor depista cazuri de cancer. Practic aceşti pacienţi neasiguraţi vor beneficia şi de investigaţii”, a declarat dr. Valeria Herdea, potrivit Agerpres.ro