Administratie
Primarul Dominic Fritz, ajuns la limită din cauza prețurilor de producție a energiei termice

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz a decis să informeze care e situația actuală la societatea Colterm, mai precis despre prețurile imense ale gazului natural care fac extrem de dificilă plata combustibilului. Primăria nu poate face față sigură situației, așa că edilul șef cere intervenția tuturor partidelor parlamentare pentru a se găsi soluții.
Cetățenii se plâng că, deși furnizarea energiei termice a fost pornită, caloriferele rămân reci, școlile se închid din cauza frigului din case. Într-o poziție exprimată pe două pagini de A4, primarul Fritz ne explică de ce se ajunge la astfel de probleme. În primul rând, e vorba despre prețurile gazului.
”Știu că nimeni nu vrea să audă vești proaste legate de Colterm, dar e important să înțelegem în ce situație suntem. Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de Euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi. De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani”, spune Fritz.
El subliniază că municipalitatea s-a ocupat de datoriile istorice și că a ajuns să fie la zi cu plata facturilor curente.
”Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli”, mai scrie Fritz.
Prețul imens al gazului a ”deraiat” Colterm de pe direcția bună pe care administrația actuală ar fi adus societatea. Aici, primarul vorbește despre reabilitarea a 29 de kilometri de conducte, datul afară a 100 de angajați care nu aveau legătură cu producția căldurii, etc.
”Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare: În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de km din rețeaua de conducte. Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și numărul angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic. Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională”, mai scrie Dominic Fritz, în poziția elaborată pe tema Colterm.
În final, edilul șef al Timișoarei face apel la partidele politice din parlament pentru găsirea unei soluții, indiferent de culoarea lor politică. El vorbește și despre soluțiile PSD, dar și de oferta de guvernare a premierului desemnat, din partea USR.
”Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, încheie Dominic Fritz.

Administratie
Bătaie de joc față de timișoreni! Primăria nu a terminat lucrările la conducte!

Mii de timișoreni vor sta în frig până la finalul lunii octombrie, pentru că lucrările de înlocuire a conductelor cu fonduri europene nu sunt gata. La Liceul Grigore Moisil, prima școală care s-a închis din cauza frigului din clase, se furnizează căldură din 15 octombrie, dar în alte zone se va lucra până la finalul acestei luni, deși lucrările ar fi trebuit să fie gata vineri. Primăria Timișoara continuă bătaia de joc față de timișoreni.
Societatea de termoficare a început de luni să furnizeze căldură (probele la cald – n.r.), dar timișorenii sunt tot cu caloriferele dezmorțite, pentru că se livrează agent termic la parametri reduși, până vineri, în funcție de temperaturile exterioare. Colterm anunța că 11 puncte termice din oraș sunt încă afectate de șantierul primăriei pentru retehnologizare, astfel că la acestea nu se poate deschide robinetul. Este vorba despre PT Păltiniș, PT 7C, PT 21, PT 6, PT 63, PT 41, PT 45A, PT 45, PT 84, PT 98, PT 86.
„Asigurăm clienții afectați de această situație că lucrările vor fi finalizate până vineri, 15 octombrie, astfel încât furnizarea încălzirii să fie posibilă și la aceste puncte termice”, anunțau, săptămâna trecută, reprezentanții Colterm.
Marți seară s-a aflat că Liceul Grigore Moisil își închide porțile și că trece în online, din cauza frigului din clase, iar miercuri alte trei școli din Timișoara ceruseră același lucru. De vină sunt aceleași șantiere deschise de primărie pentru retehnologizarea Colterm.
„Săptămâna asta, până la finalul săptămânii viitoare”
Viceprimarul Ruben Lațcău spunea, într-o declarație de presă făcută miercuri la primărie, că firmele nu au putut lucra decât patru-cinci luni și că s-au angajat că termină lucrările în octombrie.
„Toate aceste lucrări vor fi închise în această săptămână. Vorbim de blindajul final prin care rețeaua va fi conectată la rețeaua centrală a Colterm și în același timp despre izolare și despre conectarea finală a tuturor consumatorilor. Deci, săptămâna asta, până la finalul săptămânii viitoare, toate aceste puncte termice vor fi funcționale și vor funcționa. (…) Constructorul și-a luat angajamentul ca până luni să fie căldură în școli, dar dacă apare o avarie sau o problemă, nu pot garanta nimic”, explica Ruben Lațcău miercuri.
În aceeași zi, viceprimarul scria pe Facebook că din cei 9 km de rețea primară și 20 de km de rețea secundară au fost cuplați 12 km.
„Căldura a venit sau va veni în toate punctele care sunt racordate la Colterm. Deci vor fi încălzite toate casele, blocurile, școlile și instituțiile, la care se adaugă și primăria, în cursul zilei de azi. Patru școli sunt însă afectate de întârzieri la lucrările de retehnologizare: Liceul de Arte, Generală 16, Liceul Grigore Moisil și Generală 22. Conform constructorului, ultimele lucrări vor fi finalizate la începutul săptămânii viitoare”, adăuga Ruben Lațcău pe rețeaua de socializare.
E clar doar pentru câteva zone
Pentru că nu s-a stabilit în ce săptămână sunt gata totuși lucrările, Colterm vine acum, chiar în ziua în care ar fi trebuit să înceapă probele la cald în zonele cu probleme, cu vești proaste pentru timișorenii care încă stau în frig.
„Începând de azi, vineri, 15 octombrie, pe măsură ce lucrările se finalizează, începem furnizarea agentului termic de încălzire, etapizat, la toate punctele termice”, transmit reprezentanții societății de termoficare.
Astfel, Colterm deschide robinetul după cum urmează:
Vineri, 15 octombrie:
- PT Păltiniș – Liceul Grigore Moisil, str. Sorin Titel (nr. 8), str. George Dragomir (nr. 10) și str. Ghirlandei (parțial);
PT 21 – str. București (nr. 32, 36 și 38), Take Ionescu (nr. 45), str. Titan și str. Tapia;
Sâmbătă, 16 octombrie:
- PT Păltiniș – str. Sorin Titel (nr. 16), str. Ghirlandei (nr. 1 A și 6);
Marți, 19 octombrie:
- PT 7C – str. C. D. Loga (nr. 19, 21, 23, 24, 24A, 25, 26, 28, 29, 30), str. Gheorghe Andrașiu (nr. 4), str. Academician Alexandru Borza (nr. 4);
Joi, 21 octombrie:
- PT 21 – Școala Gen. Nr. 16; str. București (nr. 15A și 19); str. Martir Miroslav Teodor (nr. 7, 14);
Sâmbătă, 30 octombrie:
- PT 21 – str. Aurel Popovici (nr. 2), str. București (nr. 2, 2A), str. Take Ionescu (8, 10, 12, 18, 22, 24, 27, 29, 33, 35, 39, 43, 47).
Din cele 11 puncte termice, Colterm ne anunță că doar trei se deschid până sâmbătă, 30 octombrie. Despre celelalte zone afectate și miile de timișoreni care în continuare nu vor avea căldură, nicio vorbă. Am aflat totuși că la unele s-a dat drumul, iar trei dintre ele – PT 45, 63 și 98 – vor funcționa abia tot la sfârșitul acestei luni.
Se dă vina pe vremea rea
Potrivit Colterm, la punctele termice 10A și 10B din zona Traian se fac lucrări fără să fie afectată furnizarea căldurii, iar cuplarea la noua rețea se va face atunci când o vor permite temperaturile exterioare.
„De asemenea, urmează să efectuăm lucrări la Liceele Ion Vidu și Liceul de Arte, pentru depistarea și remedierea problemelor la instalațiile interioare astfel încât, de săptămâna viitoare, să putem furniza căldură în parametri”, mai informează Colterm.
Vă reamintim, lucrările fac parte din proiectul „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană, Etapa II”.
Reprezentanții societății de termoficare mai spun că „având în vedere condițiile meteo din ultimele zile, firmele care execută lucrările au fost nevoite să decaleze termenele estimate inițial, fapt ce a dus Colterm în imposibilitatea de a furniza căldură la mai multe puncte termice din municipiu”.
Șantierul pentru retehnologizare este gestionat de Primăria Timișoara, însă reprezentanții municipalității nu s-au sinchisit să le comunice timișorenilor când vor avea căldură. De lucrări se ocupă firmele SC Energomontaj SRL (lider de asociere) cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu pentru Lotul 1 – rețele primare și Elsaco Electronic SRL (lider de asociere), cu Energomontaj și Construcții Erbașu pentru Lotul 2 – rețele secundare. Șantierele au fost deschise încă din această primăvară, iar termenul de finalizare a lucrărilor este 2023.
Administratie
Peste 2.500 de persoane verificate de către polițiști în mijloacele de transport în comun

Polițiștii timișeni împreună cu polițiștii locali, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, pompierii din cadrul I.S.U Banat și reprezentanți ai I.T.M Timiș au desfășurat acțiuni în sistem integrat în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19.
În data de 13 octombrie a.c., la activităţi au participat 290 de forţe de ordine, fiind verificate 109 societăți comerciale, precum şi 90 de mijloace de transport persoane, dintre care 64 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate peste 2500 de persoane.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 112 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 39.500 de lei.
Dintre acestea 107 sancțiuni în valoare de 35.000 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv pentru nepurtarea măștii sanitare, o sancțiune în valoare de 2.500 de lei a fost aplicată pentru nerespectarea interdicțiilor privind măsura carantinării și 4 sancțiuni în valoare de 2.000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.
Având în vedere incidenta cazurilor Covid-19 raportat la 1000 de locuitori, politistii acționează în continuare pentru ca prevederile instituite sa fie respectate.
În același timp, conform noilor reglementări instituite, în localitățile în care incidență cumulată la 14 zile este mai mare de 6/ 1.000 de locuitori se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise.
Totodată, reamintim TELVERDE-0800800165/WHATSAPP 0755021218, numerele de telefon la care pot fi sesizate nereguli privind respectarea măsurilor stabilite în contextul COVID-19.
Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție individuală și interdicțiile impuse în această perioadă!
Poliţiştii timișeni continuă acţiunile pentru informarea cetățenilor și operatorilor economici, precum și pentru prevenirea nerespectării legislației în domeniu.
Scopul polițiștilor nu este acela de a sancționa, ci acela de a aplica legea, pentru siguranța cetățenilor!
Administratie
Start lucrări pe străzile Orăștie și Alpiniștilor, în zona Modern

Peste câteva zile vor putea demara lucrările de modernizare a străzilor Orăștie și Alpiniștilor, din zona Modern. Primăria Timișoara a semnat ordinul de începere a lucrărilor, din data de 21 octombrie 2021.
Aceste străzi nu au mai fost modernizate până acum şi au nevoie de îmbunătățirea condiţiilor de trafic. Proiectul a fost lansat în epoca Nicolae Robu, specialiștii din primărie având nevoie de un an de zile pentru a reuși să urce lucrarea pe SEAP (link extern).
Anunțarea câștigătorului a avut loc în cursul lunii iunie 2021.
„În septembrie, când m-am întâlnit cu cetățenii din zona Modern, una din întrebări a fost: când încep lucrările pe străzile Alpiniștilor – Orăștie? Atunci eram încă în procesul de atribuire a contractului de lucrări, dar acum pot să le spun că partea birocratică s-a încheiat și începem lucrările”, a declarat primarul Dominic Fritz.
În prezent, traficul care se desfăşoară pe străzile Orăştie şi Alpiniştilor este rutier şi pietonal, fiind destinat circulaţiei autovehiculelor ce tranzitează locația, nevoii de acces a riveranilor la proprietăţi şi asigurării legăturii cu artera de penetraţie dinspre Lugoj, în municipiu. Nu sunt amenajate locuri de parcare şi nici piste pentru biciclete.
Trotuarele sunt degradate, prezintă fisuri multiple pe unele sectoare sau lipsesc pe alocuri, circulaţia pietonilor fiind îngreunată. Starea străzii este precară din punct de vedere al practicabilităţii, prezentând denivelări, degradări sub formă de gropi și spații verzi neamenajate, cu autovehiculele parcate haotic pe carosabilul sau pe spaţiul verde, obstrucţionând circulaţia rutieră. Zona este intens folosită de cei care intră în oraş pentru a evita aglomeraţia de pe Calea Dorobanţilor, de locuitorii din zonă și de cei care vin din Ghiroda. Lungimea străzilor care vor fi modernizate este de 827,963 m.
În cadrul investiției va fi amenajată suprafaţa carosabilului pe 5.489,41 mp, se vor realiza 81 de accese la proprietăți, se vor monta rigole prefabricate pe 1.631 m, se vor amenaja trotuare pe 1.598 m și piste pentru biciclete pe 1.459 m. De asemenea, vor fi realizate spații verzi pe 1.391 mp și se vor amenaja 91 de locuri de parcare. Va fi realizată canalizaţia subterană pentru fibră optică pe 1.648 m.
Executantul lucrărilor, desemnat în urma licitației, este PORR Construct. Valoarea lucrărilor este de 3.503.861,31 lei fără TVA. Durata este de 8 luni de la ordinul de începere a lucrărilor.
-
Diverse1 an in urma
2 tineri reținuți. Au încercat să fure telefonul unei femei pe o stradă din Timișoara.
-
Politica1 an in urma
Florin Cîțu vrea acces cu certificat verde la toate activitățile economice, inclusiv la magazine
-
Diverse1 an in urma
O bolnavă Covid a decedat în ambulanță, în drum spre Szeged
-
Administratie1 an in urma
Bătaie de joc față de timișoreni! Primăria nu a terminat lucrările la conducte!
-
Diverse1 an in urma
O aplicație care identifică știrile false, realizată de elevi din Timișoara, premiată la nivel european
-
Administratie1 an in urma
Peste 2.500 de persoane verificate de către polițiști în mijloacele de transport în comun
-
Administratie1 an in urma
Start lucrări pe străzile Orăștie și Alpiniștilor, în zona Modern
-
Local1 an in urma
După anunțul DNA, Dominic Fritz cere demisiile de onoare ale directorului STPT și deputatului PNL Șandru