Luni dimineață, tensiunile mocnite dintre angajații Ocolului Silvic Banatul Montan (OSBM) și conducerea instituției au escaladat într-un conflict deschis, marcat de inițierea unei greve a foamei de către Sorin Ilie Peica, unul dintre reprezentanții salariaților. Peica a protestat astfel împotriva a ceea ce el consideră a fi abuzuri sistematice ale conducerii.
Printre principalele acuzații aduse de Peica se numără presupusa incompatibilitate a directorului și șefului de ocol, Mihai Moatăr, care deține simultan două funcții de conducere. „Dânsul e șef de ocol, e director, face convocatorul pentru ședințele de Consiliu de Administrație, le aprobă și votează ca reprezentant al UAT Slatina-Timiș. Eu cred că incompatibilitate mai mare și mai crasă n-am găsit”, a declarat Peica, subliniind că această situație ar fi în contradicție cu principiile de guvernare corporativă.
O altă problemă semnalată de reprezentantul salariaților se referă la restricționarea libertății de exprimare a angajaților, prin închiderea grupurilor de comentarii critice de pe telefoanele de firmă, pe care aceștia le foloseau pentru a comunica între ei aspecte legate de muncă.
Mai mult, Peica a invocat discrepanțele salariale și beneficiile de care ar dispune Moatăr în mod exclusiv, cum ar fi o indemnizație de 30% din salariul mediu brut și decontarea combustibilului pentru mașină, fără a beneficia de o locuință de serviciu în raza Ocolului. „Nu mai vrem să fim tratați de sclavi! Dânsul mai induce și o temă falsă, că noi vrem să-l schimbăm!”, a adăugat Peica.
În replică, Mihai Moatăr a respins ferm acuzațiile, susținând că toate beneficiile pe care le primește sunt legale și conforme cu deciziile Consiliului de Administrație. De asemenea, el a menționat că funcțiile pe care le deține sunt în deplină conformitate cu legislația în vigoare, iar acuzațiile aduse ar face parte dintr-un plan mai amplu de destabilizare a conducerii din mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT).
Referitor la indemnizația de 30%, Moatăr a explicat că aceasta i-a fost acordată în urma unei solicitări formale către departamentul de contabilitate, în conformitate cu Contractul Colectiv de Muncă (CCM). „Dar ați solicitat-o? Eu am făcut o solicitare către Contabilitate, care, în baza CCM, mi-a acordat-o!”, a replicat Moatăr.
După câteva ore de tensiuni, Peica a decis să suspende temporar greva foamei, în așteptarea ședinței Consiliului de Administrație care va avea loc joi, 5 septembrie. În cadrul acestei ședințe, se așteaptă ca cererile și nemulțumirile angajaților să fie discutate și analizate de către organismul competent.
Deși conflictul a fost înghețat temporar, rămâne de văzut dacă ședința de joi va reuși să aducă o rezolvare pașnică la tensiunile existente, sau dacă acestea vor escalada din nou în lipsa unui compromis.