Timișoara a fost inclusă în topul celor mai accesibile 5 destinații europene, alături de Tallinn (Estonia), Cracovia (Polonia), Budapesta (Ungaria) și Tbilisi (Georgia), conform unui raport realizat de Accor pe baza unei cercetări efectuate printre 8.000 de călători din șapte țări europene.
Studiul arată că peste jumătate dintre respondenți (54%) se așteaptă să aibă mai mulți bani de cheltuit pentru călătorii în 2024 decât în 2023, în timp ce doar 11% prevăd o scădere a bugetului lor de călătorii. Polonezii sunt cei mai încrezători în creșterea bugetului lor pentru călătorii, cu 64% dintre aceștia așteptându-se la o creștere.
Flexibilitatea crescută în modelele de lucru a condus la o creștere a călătoriilor internaționale de tip „workation” sau „bleisure”, care combină munca cu timpul liber. Unul din cinci europeni se așteaptă să facă cel puțin o călătorie de acest gen în 2024.
Călătoriile în sudul Europei rămân printre preferințele călătorilor europeni, cu Spania fiind destinația aleasă de 23% dintre respondenți, urmată de Italia (18%), Franța (16%), Portugalia și Grecia (13%).
În afara Europei, 16% dintre respondenți intenționează să călătorească în America de Nord sau Centrală, iar aceeași proporție planifică o călătorie în Asia.
Sustenabilitatea joacă un rol important în deciziile de călătorie ale europenilor, 71% dintre ei considerând-o importantă. Călătorii din Italia sunt cei mai interesați de călătoriile ecologice, cu 82% dintre aceștia afirmând că opțiunile sustenabile sunt esențiale în procesul lor de luare a deciziilor.
Alte tendințe și preferințe dezvăluite în raport includ călătoriile solo (17%), călătoriile cu animale de companie (9%) și importanța contactului cu culturile și comunitățile locale (36%).
Hotelurile rămân cea mai populară formă de cazare pentru călătorii europeni, 65% dintre aceștia plănuind să se cazeze în hoteluri în 2024. Când aleg un hotel, costul și localizarea sunt factorii principali, dar și serviciile excelente, oferta de food & beverage, ambianța și contactul cu destinația locală sunt importante.
În concluzie, preferințele călătorilor europeni reflectă o diversitate de interese și preocupări, de la sustenabilitate și flexibilitate în călătorii până la explorarea culturilor locale și relaxare.