În România, în toamna acestui an, erau angajați peste 135.000 de muncitori străini, conform datelor Inspecției Muncii. Această creștere se datorează salariilor mici din țările de origine, cum ar fi Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh și Filipine. Numărul de muncitori străini care pot veni să lucreze în România este stabilit de Guvern, iar în 2022 s-a dublat contingentul de muncitori străini admiși din afara Uniunii Europene, ajungându-se la 100.000, prag care a rămas și în 2023. Guvernul intenționează să mărească acest prag la 140.000 de cetățeni străini în 2024, reprezentând 1,8% din totalul angajaților.
Peste 80% dintre angajații străini activi pe piața muncii din România provin din 20 de state, conform datelor de la Ministerul Muncii. Nepal este țara care a furnizat cel mai mare număr de angajați străini în România, urmată de Sri Lanka și Turcia. Din cele zece state de proveniență a celor mai mulți angajați străini, șase sunt din Asia: Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh, China și Pakistan.
Cetățenii străini care vin să lucreze în România caută un viitor mai bun și salarii mai mari. De exemplu, în Nepal, un muncitor are un salariu mediu net de 195,46 de euro, în timp ce în România poate ajunge la un salariu mediu de 923,97 euro, conform datelor INS.
În topul țărilor europene, Ucraina și Republica Moldova se află în primele zece state de proveniență a angajaților străini din România. Nu există țări membre UE în acest top, cu excepția Italiei în 2022.
Cele mai multe contracte de muncă active ale cetățenilor străini se găsesc în București, urmat de Ilfov și Timiș. La polul opus, județele Covasna, Vaslui și Harghita au cel mai mic număr de contracte active.
Industria prelucrătoare este sectorul cu cei mai mulți angajați străini, urmat de construcții, comerț, hoteluri și restaurante, servicii administrative și servicii de suport. Există, de asemenea, o cerere mare de forță de muncă în construcții și clădiri rezidențiale.
Timișul este primul județ, după București și Ilfov, în care lucrează cei mai mulți cetățeni străini.