Combinatul din Oțelu Roșu, aflat de ani buni într-o situație economică precară, se apropie de momentul vânzării, conform procedurii de lichidare stabilite în cadrul falimentului Laminorului Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME). Luni, anunțurile din presa centrală aduceau în atenție iminenta scoatere la licitație a activelor combinatului, un proces care, deși a fost întârziat de diverse proceduri judiciare, pare acum să-și urmeze cursul.
Procedura de faliment a fost deschisă în mod oficial pe 24 iulie 2024, iar lichidarea bunurilor este acum coordonată de consorțiul format din **Estconsult IPURL**, **Solvens SPRL** și **LD Expert Grup SPRL**, lichidatorii judiciari. Acest proces prevede vânzarea combinatului în bloc, prin licitație publică cu strigare, după obținerea aprobării Adunării Creditorilor.
Conform unei evaluări anterioare, realizate încă din ianuarie 2024, valoarea totală a activelor combinatului a fost stabilită la 138.760.391 lei, echivalentul a aproximativ 28,2 milioane de euro. Din această sumă, 52% reprezintă valoarea construcțiilor, 34% cea a echipamentelor tehnologice, iar 10% este asociată terenurilor. O mare parte dintre aceste active constau în fier și echipamente industriale, reflectând specificul combinatului. Evaluarea nu include clădiri de patrimoniu sau monumente arhitectonice semnificative, subliniind astfel caracterul pur industrial al activelor disponibile.
Lichidarea combinatului este urmărită îndeaproape de creditorii LDME, cel mai important dintre aceștia fiind **Eco Wind Power SRL**, o companie controlată de familia Umbrărescu, care a preluat o mare parte din creanțele inițial deținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și alți creditori. Eco Wind Power a acumulat creanțe în valoare de aproape 127 de milioane de lei, inclusiv datoriile către ANAF, care depășeau 123 de milioane de lei.
Prin urmare, se așteaptă ca viitoarea licitație să fie mai mult o formalitate, deși rămâne de văzut dacă prețul de achiziție final va depăși suma estimată în evaluări sau dacă vor apărea noi oferte care să crească valoarea licitată.
Deși vânzarea combinatului pare iminentă, mai sunt câteva obstacole legale care ar putea întârzia procesul. În prezent, există pe rol mai multe dosare legate de procedura de faliment. Unul dintre ele privește contestațiile unor creditori împotriva unei hotărâri a Adunării Creditorilor, cu termen de judecată joi. În plus, LDME a contestat măsurile lichidatorului judiciar, iar acest dosar va fi judecat pe 3 octombrie. De asemenea, un apel împotriva sentinței de faliment, înregistrat pe 5 septembrie, așteaptă încă să primească un termen.
Pe măsură ce procesul de lichidare avansează, soarta combinatului Oțelu Roșu continuă să fie un punct de interes nu doar economic, ci și politic, având în vedere că la 1 noiembrie va începe oficial campania electorală pentru alegerile din 2024. În trecut, astfel de procese au fost adesea utilizate ca teme electorale, iar combinatul din Oțelu Roșu, odată un pilon important al industriei siderurgice românești, nu face excepție de la această regulă.