Cele mai recente rezultate ale Eurobarometrului realizat de Parlamentul European relevă că 69% din români consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii țării noastre. Acest procent se situează în media UE, reflectând o încredere semnificativă a populației în ceea ce privește impactul apartenenței la UE asupra României.
Principalele motive invocate de respondenţii din România în legătură cu aceste beneficii sunt noi oportunităţi de lucru aduse de UE (42%), îmbunătăţirea nivelului de trai (28%), urmate de contribuţia UE al menţinerea păcii (25%) şi cooperarea cu alte state europene (25%), se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
În plus, 60% dintre cetăţenii români consideră că acţiunile UE au un impact asupra vieţii lor de zi cu zi.
Printre principalele subiecte cărora Parlamentul European trebuie să le acorde prioritate mai mult de o treime dintre cetăţenii UE au enumerat lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (36%), sănătatea publică (34%), combaterea schimbărilor climatice (29%) şi sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (29%).
De asemenea, Eurobarometrul a identificat că 75% dintre români declară că ar participa la alegerile europene dacă acestea ar avea loc într-o săptămână. Acest procent se plasează printre cele mai ridicate din întreaga Uniune Europeană, subliniind un nivel considerabil de interes și implicare în procesul democratic european.
Eurobarometrul a fost prezentat miercuri de Parlamentul European, cu şase luni înainte de alegerile europene, care sunt programate să aibă loc între 6 şi 9 iunie 2024.
Rezultatele Eurobarometrului „arată că atât interesul pentru alegerile europene, cât şi probabilitatea de a vota au crescut în mod măsurabil, în special în comparaţie cu acum cinci ani. Rezultatele sunt foarte încurajatoare şi ne sprijină în eforturile noastre de a creşte prezenţa la vot, ceea ce este important deoarece democraţia nu poate fi niciodată considerată ca fiind de la sine înţeleasă. În iunie 2024, haideţi să o protejăm şi să o păstrăm prin exprimarea votului”, a afirmat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video transmis cu ocazia prezentării sondajului.