Agenţia de Dezvoltare Regională Vest finanţează prin Programul Regional Vest 2021-2027 eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale și publice cu funcțiuni educaționale și de sănătate sau care asigură servicii sociale, dar şi crearea de noi spații verzi urbane.
“Ce urmărim? Îmbunătățirea confortului termic, reducerea cheltuielilor pentru energie și dezvoltarea de ecosisteme urbane sănătoase pentru locuitorii din Regiunea Vest. Consultă Ghidurile de finanțare publicate pe site-ul web al programului și pregătește proiectul tău! , transmite ADR Vest.
Bugetul alocat priorităţii numărul 3 Regiune Verde este de peste 156 de milioane de euro, care se împart în trei intervenţii.
Intervenţia Eficiență energetică în clădiri rezidențiale sprijină îmbunătățirea confortului termic și reducerea cheltuielilor pentru energie. Sunt finanţare reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; îmbunătățirea/modernizarea sistemelor tehnice ale clădirii: sisteme de ventilare, reabilitarea/modernizarea/instalarea instalaţiei de distribuţie centralizată a gentului termic, reabilitarea/modernizarea instalațiilor de iluminat, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate – pentru părțile comune, senzori de mișcare, sisteme centralizate de încălzire, etc; achiziționarea și instalarea surselor regenerabile de producere de energie, concepute și dimensionate pentru părțile comune ale clădirii.
Bugetul este de 55,03 milioane de euro, iar perioada de depunere începe în 26 aprilie 2024. Pot aplica pentru finanţare unități administrativ-teritoriale: municipii reședință de județ, municipii și orașe din Regiunea Vest, inclusiv cele aferente ITI Valea Jiului.
Cea de-a doua intervenţie, Eficiență energetică în clădiri publice, se referă la investiţii pentru eficientizarea energetică a unităţilor de învăţământ de la toate nivelurile, a spitalelor, sanatoriilor, centrelor de sănătate. Pot aplica autoritățile publice locale din Regiunea Vest; instituțiile și serviciile publice aflate în subordinea acestora şi instituţiile de învăţământ superior de stat. Pentru aceste investiţii este alocată suma de 46,76 milioane de euro, iar proiectele se pot depune până la data de 18 iulie 2024.
Ultima componentă, Infrastructură verde, susţine dezvoltarea de ecosisteme urbane sănătoase. Mai exact, amenajări de spaţii verzi; sisteme de irigații sustenabile; alei pietonale ; piste pentru cicliști, mobilier urban, facilități pentru recreere, sisteme de irigații, instalare Wi-Fi în spațiile publice. Intervenţia are alocat un buget de 40 de milioane de euro, termenul limită de depunere fiind 18 iulie 2024.
Mai multe detalii şi ghidurile de finanţare sunt disponibile aici.