Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat lansarea celei de-a doua variante consultative a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, componenta 4.1.1 „Achiziții de utilaje agricole”.
Potrivit anunțului oficial, perioada de consultare publică este de 10 zile, iar documentul poate fi consultat la aici.
Submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1, se încadrează, conform Regulamentului (CE) 1305/2013, art.17, în Măsura 4 „Investiţii în active fizice” – și contribuie la domeniile de intervenție DI 2A „Îmbunătățirea performanței economice a tuturor fermelor și facilitarea restructurării și modernizării fermelor, în special în vederea creșterii participării și orientării către piață, cât și a diversificării agricole”.
Sprijinul acordat prin aceast pachet va contribui la îmbunătăţirea performanţelor generale ale exploataţiilor agricole prin creşterea competitivităţii activităţii agricole, a diversificării activităților agricole şi a creșterii calităţii produselor obţinute; restructurarea exploataţiilor de dimensiuni mici şi medii şi transformarea acestora în exploataţii comerciale precum și încurajarea dezvoltării formelor asociative.
Pe pachetul P 4.1.1 se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole, în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate în hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele pomicole și în spații protejate.
În cadrul acestei sesiuni vor beneficia de alocări distincte proiectele încadrate ca achiziții de utilaje agricole specifice culturii sfeclei de zahăr și cele depuse de formele asociative. Un solicitant poate depune un sigur proiect pe una dintre cele 3 componente.
Solicitanţii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 sunt fermieri persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice (de drept public sau privat) sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup şi membrii săi îl
dețin în temeiul legislației naționale, ale căror exploatații se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă.