Credincioșii ortodocși vor începe pregătirea duhovnicească pentru Nașterea Domnului pe 25 decembrie 2023. Postul Crăciunului va începe pe 15 noiembrie și se va încheia pe 24 decembrie, având o durată de 40 de zile. Acest post amintește de postul de 40 de zile al profetului Moise pe Muntele Sinai înainte de primirea Tablelor Legii.
În timpul postului, credincioșii trebuie să se abțină de la lucruri rele care îi îndepărtează de Dumnezeu și de oameni. De asemenea, postul implică și o disciplină în ceea ce privește alimentația.
ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, îndeamnă credincioșii să străbată această cale a postului Nașterii Domnului cu pace și bucurie. El îi îndeamnă să-și curețe sufletele prin post, rugăciune și prin participarea la Tainele Spovedaniei și Împărtășaniei. De asemenea, el îi îndeamnă să aibă grijă de cei aflați în suferință, de cei singuri, bolnavi și neajutorați, și să se roage pentru cadrele medicale care îngrijesc pe cei aflați pe patul de suferință.
Postul Nașterii Domnului a fost instituit în secolul al IV-lea sau al V-lea și este un post al pocăinței, dar nu cu aceeași intensitate ca Postul Sfintelor Paști. Nu există în acest post slujbe speciale cu metanii sau un canon de pocăință precum Canonul Sfântului Andrei Criteanul pe care îl citim în Postul Sfintelor Paști.
Biserica Ortodoxă Română subliniază că orice post ne cheamă la pocăință, însă Postul Crăciunului îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Este un post de pregătire duhovnicească și de curățire duhovnicească pentru a primi pe Mântuitorul Iisus Hristos în inimile și sufletele noastre.
Patriarhul BOR, preafericitul Daniel, îndeamnă credincioșii să se pregătească și să se curețe pentru a deveni un templu sau o biserică în care să locuiască Hristos Domnul. El subliniază importanța rugăciunii, împărtășirii euharistice și milosteniei în timpul postului.