După ce în data de 26 iulie 2024 a fost confirmat un focar de Pesta micilor rumegătoare într-o exploatație comercială din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare din județul Timiș, ceea ce a dus la sacrificarea unui număr de aproximativ 13.000 de capete de ovine, şi autorităţile din Caraş-Severin sunt în alertă.
Deşi nu se înregistrează până în prezent cazuri de îmbolnăvire, un număr de 28 de localităţi, cu precădere aflate la graniţa cu judeţul Timiş, au fost incluse în zona de supraveghere, ceea ce înseamnă o serie de restricţii privind transportul şi circulaţia animalelor, precum şi aplicarea de norme de prevenire şi control sporite.
Prefectul judeţului, Ioan Dragomir, a convocat în sedinţă extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale pentru a aproba „Planul de măsuri privind combaterea focarului de Pesta Micilor Rumegătoare pe teritoriul judeţului Caraş-Severin”, care stabileşte atribuţiile tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în astfel de situaţii. Planul de măsuri a fost comunicat atât comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi agenţilor economici interesaţi şi deţinătorilor de animale, exploataţii comerciale, abatoare sau centre de colectare.
Pesta micilor rumegătoare (PMR) este o boală virală foarte gravă, care afectează mai multe specii de rumegătoare mici, domestice şi sălbatice, foarte contagioasă şi cu o evoluţie foarte severă, având o mortalitate de 70%. Boala se întâlneşte în principal la ovine şi caprine şi nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru acesţia. Virusul are, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.