În Caraș-Severin, procesul de cadastrare a început în 2015, dar până în prezent acoperă doar 13% din teritoriul județului. Numărul cărților funciare deschise în ultimii 9 ani este de 127.711, reprezentând 12,72% din suprafața totală a județului. Lucrările de cadastrare sistematică au fost finalizate doar în câteva comune, iar în alte localități se află în diverse stadii de execuție sau finalizare.
Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), Ciprian Mureșan, a subliniat că progresul este lent din cauza personalului insuficient și a lipsei de implicare a reprezentanților unităților administrativ-teritoriale (UAT). El a explicat că autoritățile locale ar trebui să fie mai implicate, deoarece ei cunosc cel mai bine teritoriul pe care-l administrează, inclusiv oamenii și terenurile.
„La nivelul oficiului, problema cea mai mare o reprezintă personalul insuficient, raportat la volumul de lucrări aflat concomitent în derulare. La nivelul primăriilor, problema ar fi lipsa de implicare a reprezentanților UAT. În principiu, aceștia ar trebui să cunoască cel mai bine situația din teritoriul pe care îl administrează: și oamenii, și terenurile. Ei fac legătura între OCPI și firmele de cadastru care lucrează, ei emit documentele pe baza cărora se fac o parte din înscrierile în cărțile funciare. În ceea ce privește deținătorii de imobile, urmare a depopulării satelor, actualii locuitori nu cunosc foarte bine limitele proprietăților, așa cum erau ele delimitate înainte. Întrucât evidențele de carte funciară sunt foarte vechi, iar oamenii înscriși nu mai sunt de găsit, nu mai putem face legăturile între actualii deținători și foștii. Toate acestea nu duc la un rezultat perfect, dar noi ne străduim să aducem cât mai la zi situația fiecărui imobil atât din punct de vedere juridic cât și din punct de vedere tehnic“, a precizat Ciprian Mureşan.
Prefectul Ioan Dragomir a exprimat îngrijorarea cu privire la ritmul lent al lucrărilor de cadastrare și a adus în discuție faptul că regimul austro-ungar a reușit să finalizeze acest proces în doar unul sau doi ani, cu tehnologia disponibilă la acea vreme. În contrast, în prezent, progresul este mult mai încetinit, iar nu există un termen clar de finalizare a cadastrării.
În încercarea de a accelera lucrările, prefectul intenționează să trimită adrese către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, precum și către primăriile din județ, pentru a încerca să optimizeze procesul de cadastrare.