Lucrările de refacere a barajului „Lacul Mic” din Oravița, parte a complexului hidrotehnic istoric din zonă, se apropie de finalizare. Obiectivul are șanse mari să fie recepționat de Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin până la sfârșitul acestui an. Locuitorii din zonă așteaptă cu nerăbdare momentul în care lacul va fi umplut, acesta fiind în prezent gol. În acest an, s-au finalizat lucrările de betonare a descărcătorului de suprafață și au fost montate echipamentele hidromecanice și instalațiile electrice. Singurul lucru care mai trebuie făcut este montarea stâlpilor de iluminat de pe coronament, care va avea loc după obținerea avizului de la Ministerul Culturii. Refacerea barajului este considerată o lucrare specială și de interes strategic, deoarece face parte din lista monumentelor istorice din județul Caraș-Severin.
Proiectul de refacere a fost autorizat în martie 2019 și are o durată de execuție de 24 de luni. Investiția totală în proiect depășește 7 milioane de lei și este realizată de Apele Române Banat. Proiectul cuprinde refacerea totală a barajului, cu păstrarea aspectului istoric, precum și lucrări de regularizare a albiei pârâului Oravița în aval de baraj și igienizarea zonei.
Complexul hidrotehnic de la Oravița este cel mai vechi de pe teritoriul României și a fost dat în folosință între 1727 și 1733. Acesta a avut diverse scopuri, precum spălarea minereurilor și atenuarea undelor de viitură, dar și pentru agrementul locuitorilor.