Într-o veste încurajatoare pentru industria energetică din România, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat o inițiativă majoră în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta a declarat că prin introducerea capitolului REPowerEU, aproximativ 60.000 de gospodării din țară vor avea oportunitatea de a accesa fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice și îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor.
Programul pentru panouri fotovoltaice se va derula în paralel cu cel al AFM – ”Casa Verde Fotovoltaice” şi vizează asigurarea consumului propriu, neadresându-se celor care vor să devină prosumatori.
”Dincolo de depunerea cererii de plată numărul 3, noi avem un nou PNRR. Este bine să spunem lucrul acesta, pentru că prin noul PNRR pe care l-am negociat cu Comisia Europeană şi acesta a fost aprobat de Comisie, am introdus capitolul REPowerEU, unde avem o nouă finanţare de 1,4 miliarde de euro, care va intra în implementare din acest an, din 2024 şi acolo cea mai importantă alocare este pentru oameni, pentru cetăţeni, pentru gospodăriile populaţiei, unde avem 1,2 miliarde de euro pentru ceea ce înseamnă panouri fotovoltaice şi baterii, vouchere pentru acest tip de investiţii şi, pe de altă parte, pentru eficienţa energetică a gospodăriilor individuale, a caselor”, a declarat Adrian Câciu, miercuri seară, la Digi 24.
Potențialul îmbunătățirii eficienței energetice a locuințelor va contribui la reducerea facturilor la utilități pentru gospodării și va aduce beneficii semnificative în ceea ce privește confortul termic și mediul în care trăim. Instalarea de panouri fotovoltaice nu numai că va reduce emisiile de carbon, dar va oferi și o alternativă sustenabilă la sursa tradițională de energie electrică.
Ministrul a precizat că procedura de accesare a fondurilor va fi una foarte simplă, iar implementarea programului ar putea începe la finalul lunii februarie, urmând ca până la sfârșitul anului acesta să fie finalizat în proporție de 60%.