Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat recent prelungirea până la data de 20 aprilie a sesiunii de depunere a proiectelor pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii în cadrul Programului Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027. Această decizie oferă oportunități semnificative pentru IMM-uri de a obține granturi cuprinse între 200.000 și 8 milioane de euro, consolidând astfel susținerea financiară pentru sectorul privat.
Prin prelungirea termenului de depunere a celor 7 apeluri de proiecte, AM PTJ răspunde, astfel, interesului mare manifestat de potențialii beneficiari în accesarea fondurilor disponibile.
Programul Tranziție Justă (PTJ) răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, teritorii identificate în anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020, pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă, în perioada de programare 2021 – 2027.
Fondul de Tranziție Justă (FTJ) oferă sprijin populației, economiilor și mediului din teritoriile care se confruntă cu provocări socioeconomice majore care decurg din procesul de tranziție către obiectivele Uniunii privind energia și clima pentru 2030, și către o economie a Uniunii neutră din punct de vedere climatic până în 2050. FTJ sprijină obiectivul Investiții pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică în toate statele membre.
„Dorim să finanțăm cele mai valoroase proiecte, oferind astfel posibilitatea antreprenorilor de a implementa proiecte de calitate care să genereze locuri de muncă sustenabile și să contribuie la creșterea calității vieții în comunitățile afectate. Prin toate acțiunile pe care le avem, ne dorim să venim în întâmpinarea nevoilor de finanțare de la nivel local, să răspundem constructiv la solicitările venite din teritoriu, contribuind astfel, împreună, la o tranziție cât mai lină și controlată către o economie neutră din punct de vedere climatic. Implementarea Programului Tranziție Justă în cele șase județe eligibile este esențială pentru susținerea comunităților ce se vor confrunta cu transformarea sau chiar pierderea locurilor de muncă, în urma închiderii sau transformării unor activități economice dominante din economia locală și care asigură, în prezent, pentru lucrători un nivel al veniturilor peste media județului”, a declarat Andreea Anamaria Naggar, secretarul de stat în cadrul MIPE.
Alocarea orientativă dedicată apelurilor de proiecte aferente Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș si ADTI Valea Jiului este de aproximativ 775 de milioane de euro.
Valoarea finanțării nerambursabile ce poate fi acordată pentru un proiect sub formă de ajutor de stat regional/ajutor de minimis este de minimum 200.000 euro și maximum 8.000.000 euro (valoarea cumulată a celor două tipuri de ajutoare).