Proiectul Politehnica Timișoara care poate revoluționa transportul în comun, un nou concept de stocare a energiei electrice.
Un proiect inovativ realizat de o echipă de cercetare din Universitatea Politehnica Timișoara este pe cale să schimbe sectorul transportului în comun. Echipa a fost recent premiată în cadrul competiției „NETZEROCITIES 2023”, pentru proiectul „Supercapacitor City Minibus Propulsion System”, care propune utilizarea supercondensatoarelor în mijloacele de transport în comun.
Această inițiativă a reprezentanților Departamentului de Inginerie Electrică al UPT aduce o abordare inovativă în ceea ce privește stocarea energiei electrice și tracțiunea electrică. Utilizarea supercondensatoarelor permite încărcarea rapidă în stații, oferind un număr mult mai mare de cicluri de încărcare-descărcare și o durată de viață net superioră față de bateriile clasice.
Proiectul propune, de asemenea, un motor inovativ care utilizează cantități reduse de materiale deficitare, reducând astfel impactul asupra mediului. Echipa a avut în vedere caracteristicile tehnice ale mijlocului de transport, precum greutatea totală, capacitatea de transport, puterea motorului electric și capacitatea de stocare în supercondensatoare, aducând astfel o soluție concretă pentru transportul urban sustenabil.
Pe lângă propunerea teoretică, proiectul a inclus și simulări la scară reală, precum și integrarea într-un stand experimental de laborator, demonstrând viabilitatea soluției propuse și dorința de a fi un mijloc de diseminare a rezultatelor obținute către autoritățile locale, ca o alternativă la actualele tendințe de electrificare a transportului în comun urban.