Proiectul de Hotărâre de Guvern privind înființarea și administrarea Registrului Național al Datelor de Contact a fost publicat în consultare publică.
Co-inițiat de Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România, actul normativ urmărește asigurarea cadrului juridic necesar pentru înființarea și administrarea registrului național al datelor de contact cât și pentru dezvoltarea ulterioară a platformei contact.gov.ro.
Crearea unui registru național al datelor de contact are rolul de a îmbunătăți calitatea, eficiența și controlul interacțiunilor dintre administrația publică, pe de o parte, și cetățeni, mediul de afaceri și reprezentanți ai societății civile, pe de altă parte.
Aplicația va fi disponibilă și pentru smartphone, în appstore, apple watch și magazin play.
Inițiativa Registrului aparține unui absolvent al Programului de Internship al Guvernului României și e dovada utilității și inovării acestuia în administrație.
În prezent, nu există un registru național de evidență a datelor de contact ale instituțiilor și autorităților publice.
Chiar dacă în ultimii ani se observă o evoluție în implementarea și utilizarea platformelor digitale în România, domeniul serviciilor publice electronice rămâne insuficient dezvoltat, așa cum reiese din diversele clasamente internaționale care utilizează criterii clare și obiective de evaluare a acestui domeniu.
Datele de contact ale instituțiilor publice și autorităților publice din România sunt publicate pe paginile proprii ale acestora și nu sunt mereu ușor accesibile, motiv pentru care interacțiunile digitale dintre cetățeni și administrație, precum și cele dintre administrație și alte agenții guvernamentale pot fi dificile, inclusiv din cauza faptului că instituțiile/autoritățile publice nu își actualizează mereu informațiile pe paginile proprii.
„Prin prezentul proiect de act normativ se urmărește asigurarea cadrului juridic necesar pentru înființarea și administrarea registrului național al datelor de contact cât și pentru dezvoltarea ulterioară a platformei contact.gov.ro. Crearea unui registru național al datelor de contact are rolul de a îmbunătăți calitatea, eficiența și controlul interacțiunilor dintre administrația publică, pe de o parte, și cetățeni, mediul de afaceri și reprezentanți ai societății civile, pe de altă parte. O astfel de platformă ar permite interogarea rapidă de către cetățeni, instituții și autorități publice, dar și alte părți interesate a datelor de contact ale unei alte instituții/autorități din administrația publică românească”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.
Crearea unui registru de bază a datelor de contact a instituțiilor și autorităților publice din România va avea următoarele beneficii:
1. Registrul ar asigura transparență sporită în administrația publică, permițând cetățenilor, mediului de afaceri și altor părți interesate să acceseze ușor și rapid informațiile de contact ale instituțiilor și autorităților publice.
Astfel, cetățenii ar putea interacționa mai facil cu autoritățile și ar avea acces rapid la informațiile de care au nevoie.
2. Eficiență și coordonare: Centralizarea datelor de contact ar facilita comunicarea și colaborarea între diferitele
instituții și autorități publice.
3. Simplificarea căutărilor: Un registru centralizat ar elimina nevoia cetățenilor de a căuta informații disparate pe diferite platforme sau site-uri. Căutările ar deveni mai rapide și mai eficiente.
4. Actualizarea și veridicitatea informațiilor: Cu un registru oficial, se poate asigura actualizarea constantă și corectitudinea datelor de contact, evitând situațiile în care informațiile sunt incorecte sau depășite
5. Transparentizarea cheltuielilor publice: Registrul ar oferi cetățenilor posibilitatea de a observa mai clar modul în care sunt alocate fondurile publice către diferite instituții și autorități, promovând astfel transparența în utilizarea resurselor bugetare.
6. Stimularea inovației și dezvoltării tehnologice: Crearea și gestionarea unui astfel de registru ar implica utilizarea tehnologiei, ceea ce ar putea stimula dezvoltarea de soluții inovatoare pentru administrarea datelor și accesul la informații.