Cancerul pulmonar, o cauză majoră a deceselor asociate cu cancerul, afectează un procent semnificativ din populație. Recent, a fost observată o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători, iar cercetătorii au identificat o posibilă legătură cu prezența unui gaz radioactiv în aer.
Potrivit statisticilor, cancerul pulmonar reprezintă 18,2% din totalul deceselor cauzate de cancer. Acest tip de cancer este asociat în principal cu fumatul, însă în ultimul timp, tot mai mulți nefumători sunt diagnosticați cu această boală.
Studiile recente au relevat că există un gaz radioactiv în aer, numit radon, care ar putea fi responsabil de creșterea incidenței cancerului pulmonar la persoanele care nu fumează. Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume. Acest lucru sugerează că factorii de mediu, în combinație cu alți factori de risc, ar putea contribui la dezvoltarea cancerului pulmonar la nefumători.
Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.
În România, 16 judeţe înregistrau niveluri de concentraţie ale radonului de aproape 3 ori mai mare decât media naţională: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.
Transilvania este regiunea cea mai expusă la creşteri ale nivelului de radon din aer, dar şi marile centre urbane, cum ar fi Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Constanţa, sunt considerate zone cu un risc ridicat.