Științescu Timișoara a lansat apelul programului de finanțare pentru proiecte educaționale care promovează știința și tehnologia printre elevii din județele Timiș și Arad, cu vârste între 6-19 ani. Programul, ajuns la a VII-a ediție, oferă finanțare pentru cele mai creative proiecte educaționale. Organizații non-guvernamentale, școli publice și grupuri de inițiativă pot depune proiecte în perioada 5 februarie – 4 martie 2024, pentru a obține finanțare din Fondul Științescu Timișoara, în valoare totală de 200.000 RON.
Potențialii aplicanți vor participa la cel puțin o ședință de mentorat cu echipa Fundației Comunitare Timișoara, pentru a-și dezvolta ideile de proiect și a le transforma în propuneri fezabile, cu șanse mari de finanțare. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din pasionați de știință și tehnologie, reprezentanți ai sectorului non-guvernamental și privat, pe baza criteriilor stabilite în ghidul de finanțare. Proiectele care se adresează elevilor din zonele rurale și din orașele mici și mijlocii vor avea prioritate.
Printre proiectele care pot primi finanțare și mentorat se numără crearea de Hub-uri sau makerspace-uri în școli, festivaluri sau caravane de știință, competiții, expoziții, tabere și vizite de studiu care implică activități practice ale copiilor și tinerilor, proiecte de cercetare ale elevilor, activități din domeniul ecologiei și protecției mediului, activități de învățare în echipă care promovează știința și tehnologia.
Detalii despre programul de finanțare și materialele necesare procesului de aplicare pot fi găsite pe website-ul programului și pe pagina de Facebook a acestuia. În ediția din 2023, programul a finanțat 12 proiecte care au implicat peste 5.000 de copii și au avut peste 100 de mentori implicați.
Programul Științescu Timișoara este implementat de Fundația Comunitară Timișoara și este susținut de Federația Fundațiile Comunitare din România, Hamilton Central Europe, Fundația Bosch România, Accesa, Ness și Romanian-American Foundation.