Miercuri, 28 februarie, sărbătorim 91 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul Apărării Pasive în România”. De-a lungul acestei perioade, cei care au ales această nobilă armă s-au aflat permanent acolo unde semenii au fost în suferinţă sau amenințați de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale.
Pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin va desfășura o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cât și pregătirea acestora privind modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență.
În perioada 26 februarie – 1 martie, în mai multe şcoli din judeţ vor fi organizate exerciții de evacuare, acțiuni teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor și modul de comportare corect în cazul producerii unor situații de urgență. Astfel, în această perioadă, pompierii vor fi prezenți în instituțiile de învățământ din municipiul Reșița (Colegiul Naţional ,,Mircea Eliade”, Liceul Teoretic Traian Vuia, Colegiul Tehnic, Liceul de Arte „Sabin Pauta”, Colegiul Național Traian Lalescu), municipiul Caransebeș (Colegiul National C.D. Loga, Colegiul Național Traian Doda, Liceul Tehnologic „Decebal”, Liceul Tehnologic Dacia, Liceul Tehnologic Trandafir Cocârlă), precum și la Liceul Bănățean din orașul Oțelu Roșu.
Începând din 27 februarie şi până pe 1 martie, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor desfășura acțiuni de informare preventivă a populației, prin distribuirea de materiale informative (cu tematica incendii la gospodării, arderi de vegetație uscată etc., în zonele de manifestare a tipurilor de risc) și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor.
De asemenea, de miercuri şi până vineri, 28 februarie – 1 martie, vor avea loc “Zilele Porților Deschise” și expoziții de tehnică, la sediile subunităților de intervenție din Reșița, Caransebeș, Oravița, Moldova Nouă și Bozovici, în intervalul orar 10:00-14:00.
În data de 28 februarie, de Ziua Protecţiei Civile, va avea loc un ceremonial militar și religios în Centrul Civic din municipiul Reșița, începând cu ora 12:00. Totodată, în această zi se va desfăşura şi exercițiul de alarmare publică “Miercurea Sirenelor”, începând cu ora 10:00. Acesta are drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, verificarea funcționării sistemului de alarmare și, nu în ultimul rând, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare.