Primul cabinet stomatologic școlar din județul Timiș, în învățământul de masă, s-a deschis în Dumbrăvița. Primăria a finalizat amenajarea și dotarea acestui cabinet, cu finanțare susținută în integralitate din bugetul local, 150.000 de lei. De serviciile cabinetului vor beneficia aproximativ 1.500 de elevi.
Cabinetul stomatologic școlar respectă toate normele legale în vigoare și este format dintr-o sală stomatologică, o sală pentru sterilizarea instrumentarului, una pentru pacienții care sunt în așteptare, o magazie pentru depozitarea materialelor și a ustensilelor de curățenie, un vestiar și două grupuri sanitare – pentru personal, respectiv pacienți. Mobilierul a fost furnizat în cadrul unei sponsorizări obținută de autoritățile locale.
Vor fi efectuate tratamentele incluse în competența generală a stomatologiei: screening, profilaxie (detartraj profesional, air-flow, fluorizări, sigilări), pedodonție interceptivă (interceptarea anomaliilor dento-maxilare) și urgențe (în caz de dureri sau traumatisme locale).
Primăria comunei Dumbrăvița va finanța anual întreținerea cabinetului, asigurând atât salariile cât și materiale sanitare.
„Cred cu tărie că educația este foarte importantă. Odată cu expansiunea localității, a crescut și numărul copiilor din Dumbrăvița, așa că mă bucur enorm că putem să inaugurăm astăzi acest cabinet stomatologic școlar, al cărui servicii vor beneficia aproximativ 1.500 de elevi. Pe lângă acest cabinet, în instituțiile noastre de învățământ mai sunt funcționale alte trei cabinete medicale. Acestea sunt deservite de doi medici și șase asistente. Proiectul pe care îl inaugurăm astăzi întregește, astfel, componenta de sănătate și de educație medicală, iată, în ceea ce privește igiena orală pentru copiii care învață în Dumbrăvița. Îmi doresc ca toți elevii acestei școli să beneficieze de aceste servicii”, a spus Horia Bugarin, primarul comunei Dumbrăvița.
Serviciile medicale stomatologice vor fi asigurate de Iuliana Zăvoianu-Românu, absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara.
„Am absolvit facultatea în 2022, lucrez la un cabinet privat din oraș, dar tot timpul am făcut și voluntariat, mai ales când a fost vorba despre copii. De abia aștept să îi cunosc pe micuți. Sunt încântată că îmi voi desfășura activitatea chiar în școală, voi putea lega astfel o conexiune mult mai bună cu ei. Și pentru ei este foarte important, le va reduce din anxietatea pe care ar putea să o resimtă vizavi de medicul stomatolog. Voi pune foarte mult accentul pe prevenție. Ei trebuie să învețe, încă de mici, ce înseamnă să aibă grijă de dințișorii lor”, a declarat Iuliana Zăvoianu.
În județul Timiș, cabinete stomatologice există doar în școlile speciale. Elevii și preșcolarii din Timișoara nu au la dispoziție servicii medicale dentare în incinta unității pe care o frecventează.