Orașul Reșița este singurul din România care va reintroduce tramvaiul ca mijloc de transport în comun.
Tramvaiul va deveni realitate pentru reșițeni, ca urmare a implementării unui proiect de 80 de milioane de euro, bani europeni, începând cu 1 iunie, când va fi organizată o cursă inaugurală. Din luna septembrie, programul curselor va fi regulat și va oferi un mijloc de transport fiabil și eficient pentru locuitorii orașului.
Tramvaiul din Reșița a existat între 1988 și 2011. După alegerile din 2016, primarul Ioan Popa, a propus reintroducerea tramvaiului în Reșița folosind fonduri europene. Până în luna aprilie 2017 s-au realizat doar lucrări pregătitoare pentru depunerea proiectului.
Până în decembrie 2019, a fost semnat un contract de finanțare pentru modernizarea liniei, și a fost lansată licitația pentru 13 tramvaie bidirecționale de 18m pentru noua rețea de tramvai din Reșița pentru Linia 1, unica rută de tramvai din oraș.
Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat cu PORR în aprilie 2022, lucrările începând în luna mai a aceluiași an. Licitația de material rulant pentru 13 tramvaie de 18 m a fost câștigată de producătorul turc Durmazlar.
„Tramvaiul este cel mai ecologic mijloc de transport urban din lume. Durata de viață a unui tramvai este de 30 de ani. Niciun alt mijloc de transport, autobuz, troleibuz, nu are această durată de viață. Tramvaiul nu are roți, nu are cauciucuri, nu trebuie să ai cauciucuri de vară sau de iarnă, merge electric, nu pe motorină. Și, dacă combinăm ideea acestui tramvai cu parcul fotovoltaic pe care urmează să-l realizăm pe fonduri europene, pe 30 de hectare, un parc de 21 de megawați… Acest parc ne va da curentul electric gratuit pentru tramvai, autobuze, școli, licee, grădinițe și iluminat public. Nu pot spera la ceva mai bun decât atât! În plus, este un mijloc de transport upgradabil. Asta am spus-o de nenumărate ori și unii au înțeles, unii nu au înțeles. Adică, acum ai un tramvai de 18 sau 20 de metri lungime, care poate transporta 100 de persoane. Dacă, peste 10 ani, orașul se dezvoltă, poți să ai tramvaie cu 3 vagoane, cu 5 vagoane, poți ajunge să transporți până la 300 de oameni pe aceeași cale de rulare. Niciun alt mijloc de transport nu permite acest tip de upgrade,” susține edilul.
Reintroducerea tramvaiului este doar începutul unei serii de proiecte menite să îmbunătățească mobilitatea urbană și să modernizeze orașul Reșița.