Măsurile 4.1.1 și 4.1.1 Bis din cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC), menite să sprijine firmele mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de criza COVID-19, au rămas un subiect de controversă în rândul antreprenorilor români. Potrivit declarațiilor făcute recent de consultantul Marian Dobrilă, în cadrul unei întâlniri online, mulți dintre beneficiarii acestor fonduri europene „au avut de suferit”, deși, în teorie, aceste finanțări ar fi trebuit să contribuie la redresarea companiilor în urma pandemiei.
Programele, care au fost concepute pentru a oferi sprijin financiar întreprinderilor în perioada post-COVID, nu și-au îndeplinit întotdeauna scopul inițial. „Programul POC 4.1.1 a fost blestemat de la naștere”, a afirmat Dobrilă, subliniind dificultățile cu care s-au confruntat numeroși antreprenori care și-au pus speranțele în aceste măsuri.
Problemele au început să apară încă din fazele incipiente ale implementării programului. Multe firme au fost nevoite să investească fonduri proprii pentru a începe proiectele, în speranța că vor primi ulterior finanțarea promisă. Însă, birocrația excesivă și întârzierile în evaluarea proiectelor și în acordarea fondurilor au generat dificultăți financiare grave pentru mulți dintre cei care aplicaseră.
„Mulți antreprenori și-au pierdut încrederea în acest program. Au făcut investiții considerabile din resurse proprii, în așteptarea finanțării, însă întârzierile i-au pus într-o situație extrem de dificilă”, a explicat consultantul. El a adăugat că, în ciuda promisiunilor inițiale, procesul de implementare s-a derulat extrem de dificil, ducând la imposibilitatea implementării proiectelor finanțate în cadrul acestor axe.