După ce a fost timp de un an Capitală Culturală Europeană, Timișoara țintește acum la un nou titlu european: Banat – Regiune Gastronomică Europeană 2027. Până acum România a avut o singură dată acest titlu, în 2019, prin Sibiu.
Preşedintele Alin Nica a readus în atenţie demersurile în curs pentru obţinerea prestigiosului titlu de „Regiune Gastronomică Europeană” pentru anul 2027. Această iniţiativă reprezintă rezultatul unei colaborări între Consiliul Judeţean Timiş, Asociaţia HoReTim şi Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii „Regele Mihai I”, având ca scop integrarea judeţului Timiş şi a regiunii Banat în elita gastronomică a Europei.
Dosarul de candidatură este în curs de elaborare, eforturile fiind concentrate în identificarea celei mai bune strategii de depunere a acestuia. Preşedintele Alin Nica a subliniat importanţa stabilirii formei optime de depunere a candidaturii, mai exact posibilitatea extinderii titlului pentru a acoperi întreaga regiune a Banatului, nu doar judeţul Timiș, așa cum s-a propus inițial. În acest sens, ar urma să se alăture şi judeţul Caraş-Severin.
Termenul limită de depunere a dosarului de candidatură este sfârșitul lunii mai 2024, iar competiția se anunţă a fi una acerbă, deoarece candidaţii vor a trebui să se ridice la nivelul standardelor impuse de jurații Institutului Internațional al Gastronomiei, Culturii și Turismului, alături de alte instituții europene. Timișul sau regiunea Banat va concura cu județul Harghita pentru a obține acest titlu prestigios.
Scopul proiectului este de a pune în valoare identitatea culturală și gastronomică a fiecărei regiuni şi va aduce în regiune numeroase evenimente, nu doar care au legătură cu bucătăria, ci și culturale, artistice.