Anul 2024 se conturează ca un punct de cotitură crucial pentru evoluția economică și socială a României, în care o gestionare eficientă a fondurilor de redresare va juca un rol decisiv în modelarea viitorului țării.
Comisia Europeană este nemulțumită de modul în care țara noastră a implementat reformele de care depinde cererea 3 de plată. Până în acest moment, România a obținut prin PNRR aproximativ 9 miliarde de euro.
Într-o declarație recentă susţinută în cadrul conferinţei anuale privind implementarea PNRR, Céline Gauer, responsabilă pentru gestionarea PNRR la nivel european, a evidențiat faptul că succesul sau eșecul țării depinde în mare măsură de modul în care vor fi implementate fondurile de redresare și de absorbția acestora.
„Orice cerere de plată care nu este trimisă până în august 2026, orice țintă care nu este atinsă până la finalul august 2026, se va traduce în pierderi de granturi și, posibil, returnarea fondurilor”, a precizat Céline Gauer.
Una din cele mai importante teme abordate în cadrul conferinţei a fost transparența și eficiența utilizării fondurilor europene destinate României, precum și strategiile de absorbție a acestora. De asemenea, s-a subliniat nevoia unei colaborări strânse între sectorul public și cel privat pentru a asigura o implementare eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență.