Șeful Biroului pentru Imigrări din județul Caraș-Severin a fost reținut de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în urma unui dosar care a implicat 67 de percheziții desfășurate în zonă. Alături de acesta, doi funcționari din cadrul biroului și administratorul unei firme au fost plasați sub control judiciar, conform informațiilor furnizate de DNA – Serviciul teritorial Timișoara.
Vali Mitruș, șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Caraș-Severin, a fost reținut, iar funcționarii Andrei-Cătălin Huniadi și Cristian-Arthur Oncică, precum și administratorul P.C.S. au fost puși sub control judiciar. Aceștia sunt acuzați de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, comise în formă simplă și continuată, sub forma participației penale de autorat, complicitate și instigare.
„În prezenta cauză se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Biroul pentru Imigrări al Județului Caraș Severin ar fi încălcat, în schimbul unor sume de bani, dispozițiile legale prevăzute, atât în legislația primară pe linie de migrație, cât și în normele metodologice stabilite pe linie de muncă, în legătură cu admisia, șederea și dreptul la muncă al cetățenilor străini pe teritoriul României.
Concret, în perioada 2022 – 2023, direct sau prin intermediar, inculpații Mitruș Vali și Huniadi Andrei Cătălin, cu ajutorul colegului lor, Oncica Cristian-Arthur, ar fi primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și inculpatul P.C.S., implicați în migrația ilegală, sume de bani cuprinse între 2.100 lei și 22.000 euro și alte foloase necuvenite, pentru emiterea avizelor de muncă și prelungirea nelegală a dreptului de ședere în România în cazul a peste 1.137 cetățeni străini (majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80%), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan). După emiterea avizelor de muncă, o parte dintre cetățenii străini, care ar fi intrat în țară, ar fi fost preluați de reprezentanții societăților pentru care ar fi fost eliberate documentele respective, cazați fără forme legale în diferite locații și plasați în mod nelegal pentru a munci la alte societăți. Ceilalți ar fi fost preluați direct de persoane care ar fi făcut parte din rețelele de traficanți de migranți și călăuziți spre state din Vestul Europei, trecând ilegal frontiera de stat a României”, transmite DNA.
Ancheta este în desfășurare, iar procurorii anticorupție au menționat că și alte persoane sunt investigate în acest caz. Șeful Biroului pentru Imigrări urmează să fie prezentat în fața Tribunalului Timiș, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Situația continuă să fie monitorizată de autorități pentru a aduce la lumină întreaga schemă infracțională descoperită în acest caz.