Primarul Dominic Fritz a declarat recent în cadrul Consiliului Local Timișoara că orașul are un buget ambițios, în creștere an de an, atingând un record în acest an. Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că Timișoara se află pe un trend descendent în ceea ce privește dezvoltarea economică, în comparație cu alte orașe mari din țară.
Conform datelor, Timișoara se situează pe locul 8 în topul orașelor mari din România în ceea ce privește bugetul local, cu o sumă de 2,5 miliarde de lei. Clasamentul este condus de Cluj-Napoca, cu un buget de 3,99 miliarde de lei, urmat de Oradea și sectoarele 4 și 6 din București. Timișoara se află în spatele unor orașe precum Cluj, Oradea, Iași, Constanța sau Brașov în ceea ce privește bugetul local.
Proiecțiile pentru anul 2024 arată că Timișoara estimează venituri de 2,2 miliarde de lei și cheltuieli de 2,35 miliarde de lei, în timp ce Cluj-Napoca se așteaptă la venituri de 2,5 miliarde de lei și cheltuieli de 2,99 miliarde de lei. De asemenea, Timișoara se situează pe primul loc în ceea ce privește încasările din taxe și impozite pe proprietate, cu 234 milioane lei, dar bugetul său pentru proiecte europene este semnificativ mai mic decât cel al Clujului.
Timișoara se confruntă cu o creștere mai lentă a bugetului în comparație cu alte orașe mari din România, precum Cluj, Oradea sau Iași. Alocările mai reduse pentru proiecte europene reprezintă un alt aspect în care Timișoara este depășită de alte orașe, precum Clujul.