Universitatea de Științele Vieții Timișoara, prin Facultatea de Medicină Veterinară, este partener în proiectul european VAX4ASF pentru studierea vaccinurilor împotriva pestei porcine africane (PPA). Proiectul este susținut de Horizon Europe și coordonat de HIPRA, având o durată de 4 ani. Scopul proiectului este dezvoltarea unui vaccin eficient, durabil și sigur împotriva virusului PPA, cu impact asupra bunăstării animalelor și stabilității economice globale.
PPA a afectat 52 de țări din cinci regiuni ale lumii, cauzând peste 1.809.000 de pierderi de animale începând cu ianuarie 2021, conform raportului recent al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).
Proiectul VAX4ASF are ca scop obținerea unui vaccin de ultimă generație împotriva virusului PPA, contribuind la eradicarea bolii la nivel global. Coordonat de compania HIPRA și susținut de Uniunea Europeană prin programul Horizon Europa, proiectul implică 17 parteneri din țări ale Uniunii Europene, Statele Unite și Kenya.
Prima reuniune a consorțiului a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 2024, marcând începutul oficial al proiectului. Scopul acestuia este de a avea un impact semnificativ asupra bunăstării animalelor, economiei globale și comunităților rurale.
PPA reprezintă o provocare globală, având un impact socio-economic sever asupra sectorului cărnii de porc. Chiar dacă au fost făcute eforturi pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului, până în prezent există doar măsuri de control și eradicare, care au un impact economic uriaș și necesită sacrificarea animalelor sensibile.
Proiectul VAX4ASF propune dezvoltarea unor vaccinuri de ultimă generație și îmbunătățirea strategiilor de supraveghere și control al PPA. Controlul nivelului de replicare a virusului va fi crucial pentru schimbarea paradigmei actuale de dezvoltare a vaccinurilor și gestionare a bolii.
Proiectul nu se limitează doar la dezvoltarea vaccinurilor, ci propune și politici inovatoare în controlul și gestionarea PPA, implicând toate părțile interesate.
Universitatea de Științele Vieții Timișoara, prin Facultatea de Medicină Veterinară, contribuie la acest proiect prin participarea la cercetare și dezvoltare în domeniul vaccinurilor împotriva PPA.