Echipa de la Departamentul Ingineria Materialelor şi a Fabricaţiei din Universitatea Politehnica Timişoara, condusă de profesorul Corneliu Crăciunescu, a reușit să realizeze primul vehicul pe patru roți, propulsat cu hidrogen, din România. Această realizare vine după succesul înregistrat de bicicleta cu hidrogen, lansată cu ocazia Nopții Cercetătorilor. Unul dintre avantajele proiectului este faptul că permite oricui să testeze un vehicul cu hidrogen, ceea ce este rar în lume.
Proiectul de realizare a mașinuței cu hidrogen continuă eforturile Universității Politehnica Timișoara de a promova soluții tehnice de interes pentru comunitate. Este de remarcat și interesul crescut al tinerilor pentru aceste soluții, mulți dintre ei fiind implicați în dezvoltarea soluțiilor de acționare pe bază de hidrogen. Studenții și elevii de la mai multe licee din Timișoara au participat la construcția mașinuței și au realizat chiar și o demonstrație.
Deși mașinuța nu este încă finalizată complet, fiind nevoie de lucrări suplimentare la caroserie și la sistemul de frânare, aceasta este funcțională. Pentru construcția vehiculului s-au folosit aceleași componente ca și în cazul bicicletei cu hidrogen, adăugându-se și elemente suplimentare specifice.
Proiectul mașinuței alimentate cu hidrogen a fost inspirat de proiectul Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. Acest proiect, finanțat prin Fondurile Norvegiene, are ca scop formarea și conștientizarea publicului în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice.