Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara, o treime dintre femeile gravide nu fac niciun control în timpul sarcinii, ceea ce implică riscuri majore atât pentru făt, cât și pentru mamă.
Monitorizarea adecvată a sarcinii este esențială pentru asigurarea sănătății atât a mamei, cât și a nou-născutului. Aceasta implică examene regulate, teste de laborator și evaluări periodice.
Statisticile din ultimii 3 ani arată că la nivel național, 30 din 100 de femei gravide nu au făcut nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. În cazul gravidelor cu vârsta sub 19 ani, acest procent ajunge chiar la 65% în unele centre din țară.
Sarcinile nemonitorizate prezintă un risc crescut, atât pentru complicațiile materne, cât și pentru cele fetale. Complicațiile materne pot varia de la agravarea unor patologii existente înainte de sarcină până la decesul matern.
În România, rata de deces matern în 2021 a fost de 28,2 la 100.000 de născuți vii. Complicațiile fetale includ avortul spontan, malformațiile fetale, nașterea prematură și decesul fătului înainte sau după naștere. Un control prenatal adecvat implică consultații regulate, investigații speciale și ecografii pentru a depista și gestiona potențialele complicații și afecțiuni asociate sarcinii.
Frecvența controalelor prenatale ar trebui să fie lunară până la 28 de săptămâni de sarcină, bilunară între săptămânile 28 și 36, și săptămânală de la 36 de săptămâni până la naștere.